30 Ocak 2021 Cumartesi

Fatma Mernissi'nin Peçe ve Erkek Elitler Kitabı Üzerine


Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=ARSyIlZKgeY

Youtube'taki Türkçe karakter sorunu sebebiyle buraya da ekledim. 

 

10 Ocak 2021 Pazar

Soul Filmi

        Bu ay ilham veren içeriklere tekamül yolcuğunda 2 ruhun hikayesini konu alan Soul filmiyle devam ediyorum. Basit bir konu girizgahından sonra, spoiler uyarısı vererek , izlendikten sonra okunduğunda daha anlamlı olacak bir fikir yazısına geçeceğim.

        Bir orta okulda müzik öğretmeni olan Joe'nun en büyük hayali kendi müziğini yapmaktır. Fakat bu hayaline kavuşamadan ahirete intikal eder. Dünyaya geri dönme çabalarıyla olaylar gelişir. 


----------------------------------------------------------spoiler-----------------------------------------------------------

        Film oldukça soyut kavramlar üzerinden ilerlemekte. Hayatın anlamı ve ilham verecek pırıltıyı bulmak merkezi bir noktada yer alıyor. Bu ilham veren pırıltıyı, dünyada kalbi bir yerden bağlantı kurulabilen herhangi bir şey olarak yorumladım. 22 karakteri bu parıltıya sahip değilken, Joe'nun da  amacına ulaştığında hayatına dair bir anlam krizine girdiğini görüyoruz. Film boyunca sanki akıl ve kalbin sürecine şahitlik ediyoruz. 

        Karakterler özelinde 22,  düşüncelerinde oldukça boğulan, depresif bir ruhu çok başarılı temsil ediyor. Sahip olduğu potansiyeli olumluya dönüştürmesiyse ancak dünyevi deneyimleriyle mümkün oluyor. Her ne kadar yardımcı karakter gibi gözükse de, taraflar ancak güçlü bir sağduyu ve empatiyle birbirlerine ayna olarak algılarını dönüştürebiliyorlar.

        Joe için hayatında bir parıltısı olsa da, film boyunca insan ilişkilerinde (berber sahnesi) ve iletişimde eksik yanları olduğunu görüyoruz. Bir yere kadar da oldukça bencilce bir hal içerisinde. Müziği hayatının merkezine koyarak dünyanın geri kalanıyla pek de bağlantı kurmamış gibi gözüküyor. Yani iki karakterde de bütünselliğe dair bir eksik söz konusu. 

        Filmdeki ölüm ötesi dünya tezahürünün nörtlüğü oldukça etkileyiciydi. Herşeyin tabî olduğu bir akış var ve huzurlu bir şekilde ilerliyor. Joe ve 22'nin bu huzurun dışında kalan egosal halleri oldukça kendini belli ediyor. Ama ne olursa olsun her arayış O'nun ışığıyla aydınlanıyor. 

        Küçük yaşta izleyicilerin anlamada zorluk çekeceğini düşündüğüm film, yetişkinler için güzel bir varoluşsal yolculuk imkanı sunuyor. Özellikle ölümötesi alana ait mekan ve karakter görselleştirmeleri de oldukça etkileyici. Akıl ve kalbi harmanlama ilhamını derinden hissettiren filmden umarım siz de keyif alırsınız. İzlenimlerinizi yorumlara bekliyorum.